Allt om Celluliter

Allt om Celluliter

Det finns olika typer av celluliter. Det vi i dagligt tal kallar för celluliter är den apelsinhud som uppstår hos de flesta personer, både hos män som hos kvinnor, men som är vanligare och som mer tydligare syns hos kvinnor. Det hudläkarna syftar på när de talar om celluliter är dock något helt annat. Det är en inflammation i underhudsfettet som beror på bakterier och som kan vara både smärtsam och på sikt även kan leda till allvarliga konsekvenser om det inte behandlas.

Celluliter

Här kommer vi att skriva om de celluliter som drabbar huden på kosmetisk väg och som yttrar sig i skrynklig hud, ojämnheter och bristningar som uppstår på vissa delar av kroppen och av olika orsaker,

Celluliter är förstås inget nytt fenomen utan har funnits i alla tider. Det drabbar dock oftare västerlänningar med ljusare hud. Redan under 1800 talet så tas problematiken upp i skriven litteratur men det är först under senare tid, under 1970 talet, som man började prata om celluliter i skönhetssammanhang då flera stora franska modetidningar slog upp detta med celluliter.

Celluliter kan drabba både män som kvinnor. Dock är det vanligare att kvinnor får celluliter vilket ofta börjar uppkomma efter puberteten då kvinnor börjar få former som uppstår genom att de lägger på sig underhudsfett. Celluliter brukar främst uppkomma på låren och stjärten men är även vanligt på magen och brösten hos gravida kvinnor. Normalt så har uppkomsten av celluliter ingenting med övervikt att göra utan även normalviktiga personer kan få celluliter men hos de personer som snabbt går upp i vikt så är celluliter mycket vanligt.

Om celluliter

Om celluliter

Celluliter kan uppstå på hela kroppen där man har underhudsfett. Det har i undersökningar visat att celluliter är förtätningar i fettvävnaderna och som i vissa situationer visar sig under huden. Det finns många olika förklaringar till varför dessa förtätningar uppstår men den vanligaste orsaken tros vara att fettvävnaden har hamnat i sträck under en tid och därefter inte gått tillbaka eller att sträckningen skett ojämnt.

Man uppskattar att cirka 90 procent av alla kvinnor får celluliter, i mildare eller i mer påtagliga fall. Hormonrubbningar som uppstår i samband med puberteten och vid kvinnors graviditet anses ligga bakom de flesta kvinnors cellulituppkomst. Vid puberteten så ökar även kvinnans underhudsfett som formar stjärt och lår vilket gör celluliterna mer synliga.

Även män kan få celluliter och ofta beror orsaken på hormonrubbningar eller testosteronbrist. Män som snabbt ökar i vikt eller som tränar sina muskler mycket hårt kan även de drabbas av celluliter.

Celluliter, som framstår som apelsinhud, är inget sjukdomstillstånd utan har endast ett rent kosmetisk påverkan på vår hud. Celluliter smittar inte, gör inte ont eller framkallar några andra symptom. Däremot kan områden på kroppen där man har celluliter brännas lättare när man solar.

Huden hos en person har olika lager, det yttersta lagret är ett relativt tunt lager som utgör vår synliga hud. Under det yttre lagret så hittar man läderhuden. Det är läderhuden som håller samman hudens spänst och styrka. Innerst finns underhuden som består av blodkärl och fettceller.

Det är påverkan på det innersta hudlagret som framkallar celluliter. När fettcellerna fylls på, minskar eller förändras i form så påverkar dessa fettvävnader läderhuden, som har till uppgift att ge huden sin spänst. Det framstår gropar eller sprickor i läderhuden vilket sedan framträder i den yttre tunna huden som celluliter.

Orsakerna till förändringarna i fettcellerna kan vara många, viktuppgång, dålig blodcirkulation, dålig ämnesomsättning eller hormonrubbningar är några av de vanligaste orsakerna.

Att behandla celluliter

Att behandla celluliter

Det finns en stor mängd olika metoder för att behandla celluliter. Det finns otaliga krämer som påstås ta bort celluliter men även krämer som påstås förebygga celluliter. När det gäller krämer så finns det idag inga vetenskapliga studier som påvisar att dessa fungerar. Det kan i många fall reducera synligheten och kanske även mjuka upp skinnet så att det reducerar uppkomsten av celluliter i samband med exempelvis en graviditet men för att få celluliterna att försvinna helt så behöver man bearbeta underhudsfettet.

Då krävs det andra metoder för att behandla celluliter när man ska ta bort underhudsfett. Detta kan ske genom operation, laser eller genom att man bränner fett med hjälp av träning, motion och en god kosthållning. Att ta bort underhudsfett påverkar förstås huden då trycket eller ojämnheterna under huden jämnas ut. Det finns dock inget som påvisar att de ger bestående resultat då underhudsfettet påverkas av många andra omständigheter och underhudsfettet kan återkomma eller förändras så att celluliter åter igen uppstår.

Det finns många tips och råd till hur man kan minska synligheten av celluliter, exempelvis genom att sola bort dessa. Dessa åtgärder tar inte bort celluliterna men kan däremot göra så att de inte blir så framträdande och därmed synliga för andra.

Olika cellulitbehandlingar

För att få bra resultat krävs att behandlingen som man genomgår bearbetar underhudsfettet så att orsaken till att man fick celluliter elimineras. Det finns ett stort antal behandlingar man kan genomgå för att minska underhudsfettet. Nedanstående behandlingar avser främst lår och stjärt, vilket är de områden där de flesta kvinnor får sina celluliter.

– Fettsugning genom kirurgiskt ingrepp

Fettsugning genom kirurgiskt ingrepp

Fettsugning kräver kirurgiska ingrepp men ger snabba och effektiva resultat. En fettsugning genomförs på en klinik där man sövs ned och därefter så suger man ut underhudsfettet genom en vakuumstav som förs in i det undre hudlagret. Vid behandlingen så avlägsnar man underhudsfett och jämnar ut det kvarstående underhudsfettet så att det minskar uppkomsten av gropar.

En fettsugning ger oftast goda resultat efter en behandling men kan vara lite smärtsam efteråt och kräver att man vilar någon dag efter behandlingen. Fettsugning är ett bra alternativ för personer som har en spänstig och elastisk hud. Äldre personer och personer som har stor övervikt har ofta tappat spänsten i huden vilket kan medföra att en fettsugning kan ge oönskade effekter som ger nya celluliter. I dessa fall kan det behövas en efterkommande hud-operation för att strama åt huden.

– Fettsugning med laser

Fettsugning med laser

Fettsugning med hjälp av laser är ett alternativ till den traditionella fettsugningen och kräver inga kirurgiska ingrepp, att man sövs ned eller behöver vila efter behandlingen. Behandlingen är därmed mindre kostsam än en traditionell fettsugning och resultaten kan vara lika bra.

Att fettsuga med laserteknik går ut på att ta bort de överflödiga fettansamlingarna som sker under huden samt att jämna ut underhudsfettet så att huden blir slät och fin. Genom att avlägsna och fördela underhudsfettet så blir huden stramare och celluliterna minskar.

Metoden går ut på att eliminera lager med fettceller genom att få kroppsdelen att vibrera med ultraljudshastighet vilket värmer upp fettcellerna så de spricker och vätskan förpassas ut i kroppens naturliga omloppssystem.

– Mesoterapi med TMT

Mesoterapi med TMT

Denna metod går ut på att man med elektriska impulser trycker in ett flertal ämnen i huden som därmed mjukas upp och upplöser fettcellerna.

Det krävs cirka 10 behandlingar för att få fram önskat resultat och priset för 10 behandlingar ligger på cirka 12 000 kronor. Metoden ger fastare hud, minskat omfång och en reducering av celluliterna.

– Cellu M6, endermologie med LPG

Cellu M6, endermologie med LPG

Metoden går ut på att man djupmasseras med hjälp av en maskin med motoriserade rullar som förs fram och tillbaka över kroppen samtidigt som kroppen befinner sig i ett vakuum.

Behandlingen är avkopplande för hela kroppen och är inte smärtsam. Massagen ska bränna fettceller och samtidigt strama åt huden och därmed minska antalet celluliter. För bästa resultat bör man genomgå ett 20 tal behandlingar. Priset för 20 behandlingar ligger på cirka 14 000 kronor.

– Tri-active dermodynamic

Tri-active dermodynamic

Denna metod går ut på att huden behandlas med ett antal laserstrålar som går djupt ned i underhuden och med hjälp av hög värmeutveckling minskar ansamlingarna av fettvätskor samtidigt som den förbättrar hudens spänts.

Då behandlingen avger hög värme så kyls samtidigt det behandlade området ned vilket gör att man utsätts för stark kyla vilket inte är smärtsamt men heller inte så behagligt. Metoden är dock effektiv och oftast ser man resultat redan efter några behandlingar. Området minskar i omfång, huden blir spänd och fast och celluliterna minskar.

För bästa resultat bör man genomgå femton behandlingar och priset för dessa ligger på drygt 10 000 kronor.

10 tips för egenbehandling av celluliter

Celluliter går inte att ta bort eller behandla så att de försvinner helt. Man kan däremot genom olika åtgärder reducera förekomsten av celluliter eller göra så att de inte blir så påtagligt synliga för andra. Nedan följer ett antal tips för att själv behandla sina celluliter men även förebygga så att man undviker att få celluliter.

 1. Motion är välbefinnande både för kroppen generellt men även för att motverka celluliter. Motion gör att man bränner underhudsfett samtidigt som man förbättrar blodcirkulationen. Dålig blodcirkulation tillsammans med underhudsfett är en miljö som skapar celluliter.
 2. Av samma skäl som man bör motionera så bör man även äta bra kost. En bra kost minskar underhudsfettet samtidigt som uppkomsten av slaggprodukter i fettvävnaderna minskar. Undvik socker, fett och salt och ät mera grönt. Med en bra kost så orkar man dessutom röra sig mer vilket i sin tur påverkar kroppens blodcirkulation och ämnesomsättning.
 3. Drick mycket vatten. Ett par liter vatten varje dag är dels välbefinnande för kroppen men är också viktigt för att få bort slaggprodukter ur systemet så de inte fastnar upp i underhuden och är upphov till celluliter.
 4. Förbättra blodcirkulationen genom att röra på sig. Ta trapporna istället för hissen, ta en promenad till butiken istället för bilen. Blodcirkulationen är viktig för många organ i kroppen utöver att dålig blodcirkulation även är bidragande till uppkomsten av celluliter.
 5. Rökning är förödande för kroppens blodcirkulation men även för andra organ som lungor och mage. Dra ned på rökningen eller försök att sluta helt är bästa sättet att få igång en bra blodcirkulation och en bra syresättning av blodet igen.
 6. Alkohol gör att kroppens organ får lägga alldeles för mycket tid på att bryta ned alkoholen istället för andra slaggprodukter vilket gör att man bygger upp underhudsfett. Att minska på alkoholen kan indirekt påverka uppkomsten av celluliter.
 7. Undvik att gå upp och ned i vikt, så kallat jojobantning. Om man jojobantar så påverkar det hudens spänst vilket leder till hängig hud och celluliter. Det leder även till att fettcellerna töms och byggs upp igen vilket kan ge gropigare hud och därmed celluliter. Om man har bestämt sig för att gå ned i vikt är det viktigt att man försöker göra det permanent genom en bra kost och ett motionsprogram som får en att gå ned i vikt och därefter att bibehålla sin nya vikt.
 8. Undvik starkt solsken eller skydda huden med en bra solkräm. Solen avger UV-strålning som kan få huden att tappa sin elasticitet. Hudens försämrade spänts kan leda till att man får celluliter.
 9. För att förbättra blodcirkulationen i de delar av kroppen där man har celluliter kan man torrborsta områden med en duschborste. Genom förbättrad blodcirkulation får man bättre ämnesomsättning vilket kan reducera celluliterna.
 10. Smörj in de områden där man har celluliter eller där risken för att celluliter kommer att uppstå med en djupgående fuktighetskräm. Krämen kommer att mjuka upp huden och göra den spänstigare vilket kan förebygga uppkomsten av celluliter.

Får bara äldre kvinnor celluliter

Myter om celluliter

Myter om celluliter finns det en uppsjö av, de flesta påhittade och rent av falska. Det finns ändå en vetenskaplig och medicinsk logik i många av de åtgärder som kan reducera uppkomsten av celluliter, vilket många av mytskaparna bortser ifrån. Samtidigt så finns det även många påståenden om hur man kan bota eller få bort sina celluliter och några av dessa myter ska vi avliva här.

Bara äldre kvinnor får celluliter

Detta är ett påstående som är falskt i dubbel bemärkelse. Till att börja med kan även män få celluliter. Män har dock starkare hud än kvinnor vilket innebär att det inte är så vanligt att man ser bristningar i den, men män med hormonrubbningar eller för låg testosteronhalt får lättare celluliter. Även män som är kraftigt överviktiga kan få celluliter eller snarare få synliga celluliter.

Att bara äldre kvinnor får celluliter är inte heller sant. De flesta kvinnor, av de ungefär 90 procent av alla kvinnor som får celluliter, får sina första celluliter redan när de går ur puberteten. I puberteten utsätts kvinnan för hormonrubbningar samtidigt som kvinnan börjar få former som innebär att framförallt stjärt och rumpa får mer underhudsfett vilket leder till att det lättare uppstår celluliter. När kvinnor går in i en graviditet får majoriteten av alla kvinnor celluliter, även det beroende på att de under en graviditet utsätts för stora hormonrubbningar.

Sedan stämmer det dock att huden förlorar sin spänst med åren och att äldre kvinnor lättare får celluliter.

Celluliter uppstår bara på lår och stjärt

Detta påstående är bara delvis sant, det är sant att de vanligaste ställena där celluliter uppkommer är på just lår och stjärt, detta på grund av att kvinnor har mycket underhudsfett på dessa ställen, men det är även vanligt förekommande att man får bristningar på mage, armar och bröst.

  Bara tjocka personer får celluliter

 

Bara tjocka personer får celluliter

Detta är inte sant, alla kan få celluliter oavsett om de är normalviktiga eller överviktiga. Celluliterna skapas genom ojämnheter i underhudsfettet vilket gör att huden blir gropig. Detta innebär att alla som har underhudsfett kan få celluliter. Dock är det mer synligt på personer som är överviktiga därför att deras hud är mer spänd än en normalviktig person, som kanske bara ser celluliterna när denne stramar åt huden.

Specialkrämer kan ta bort celluliter

Det finns ingen kräm i världen som kan ta bort celluliter. Däremot kan vissa krämer förbättra hudens spänst och mjukhet i de områden som är mest utsatta för celluliter vilket kan förebygga uppkomsten av celluliter. Vissa krämer kan även bearbeta celluliterna så att de blir mindre framträdande, men det finns inga vetenskapliga belägg för att krämer kan ta bort eller reducera celluliter.

Träning och bra kost kan inte förebygga celluliter

Detta är en myt som inte stämmer även om den inte är helt felaktig. Eftersom det finns andra saker som påverkar om man får celluliter än bara fettcellerna så räcker det oftast inte med att bara bearbeta underhudsfettet.

Träning och då framförallt motion bränner underhudsfett. Om man tränar vissa delar av kroppen som lår eller rumpa så kommer man att förbränna underhudsfett som gör att dessa delar blir slankare. När man tränar så får man bättre blodcirkulation, vilket är en bidragande orsak till att man får celluliter. Om man till detta även äter en bra kost, minskar på fett och socker, så kan man förebygga uppkomsten av celluliter.
Dock är det viktigt att poängtera att motion och bra kost inte är någon garanti för att man slipper celluliter däremot kan det påverka mängden celluliter som uppstår.

Bli av med sina celluliter

Det finns många kurer och behandlingar som man kan genomgå för att bli av med sina celluliter. Dock finns det ingen behandling som har kunnat påvisa ta bort celluliter. De flesta behandlingar som man använda sig av kan reducera, förminska synligheten och även ta bort mindre celluliter, men det är inga garantier för att resultaten är bestående. Om man har andra problem som exempelvis dålig blodcirkulation, hormonrubbningar eller kraftig övervikt så kommer celluliterna att inom kort åter igen bli tydliga och även komma tillbaka.

Bli av med sina celluliter

Nedan följer några råd för att bli av med sina celluliter

 • – Motion och träning och då främst träning av de områden där man har celluliter. Det handlar främst om att förbränna underhudsfett, få en spänstigare hud och samtidigt få igång en bra blodcirkulation i området vilket även kommer att öka ämnesomsättningen.
 • Styrketräning av de muskler som finns i området, vanligast lår och stjärt, men även armar och mage om man har celluliter även där. När man bygger upp musklerna så kommer musklerna att pressa ut och spänna underhudsfettet vilket blir jämnare fördelat och därmed minskar pressen på huden med resultatet av att man minskar förekomsten av celluliterna.
 • Det finns inga belägg för att bra kost motverkar eller förebygger uppkomsten av celluliter dock så finns det medicinska och vetenskapliga belägg för att en bra kost minskar underhudsfett och ökar ämnesomsättningen. Att äta rätt och undvika framförallt socker kan bidra till att reducera antalet celluliter.
 • Massage är en perfekt behandling för att bearbeta områdena där celluliter har uppstått. Massage sätter fart på blodcirkulationen i området och detta kan leda till att slagg och fettceller löses upp och detta kan på sikt leda till en reducering av celluliter.
 • Torrborstning på de områden där celluliterna har uppstått sätter fart på blodcirkulationen samtidigt som huden mjukas upp och blir spänstigare. Komplettera med en djupgående fuktkräm som ytterligare bearbetar huden så den blir mjukare.
 • Skrubba huden med någon bra scrub-kräm i samband med dusch kan få fart på huden igen. Det går inte över en natt men efter några veckor så kan detta tillsammans med andra åtgärder ovan få positiva resultat.
 • Ät råa grönsaker, ägg, frukt, tomater och spenat. Dessa livsmedelsprodukter förstärker cellmembranet och tillför dessa vatten vilket förebygger uppkomsten av celluliter.
 • Om man röker kan det vara bra om man drar ned på rökningen eller allra helst slutar helt. Rökning ger dålig blodcirkulation, sämre syresättning av blodet och påverkar allmänt hudens spänts och lyster.
 • Alkohol bör förtäras i rimliga mängder. För mycket alkohol tar för mycket av kroppens energi så att den istället för att förbränna fett och slaggprodukter får lägga tiden på att förbränna alkohol.
 • Om man är överviktig kan det hjälpa att gå ned i vikt. En överviktig person får lättare synliga celluliter än en normalviktig person. Samtidigt så kan övervikt påverka ämnesomsättning och blodcirkulation.
 • Även om man inte kan dricka bort celluliterna så kan ändå intag av vatten påverka i positiv anda. Vattnet rensar kroppen från slaggprodukter, vilket kan vara en bidragande orsak till att celluliter uppstår. Tänk på att inte dricka för mycket vatten då för stort intag istället kan få motsatt effekt och skapa celluliter istället.
 • Slutligen de vanligaste och mest enklaste åtgärderna, ta trapporna istället för hissen, ta en promenad till butiken istället för cykeln. Gå gärna av busshållplatsen innan ens egen och promenera sista biten. Detta kommer inte ta bort några celluliter men de hjälper till att få bättre förutsättningar för andra behandlingar.

Träna bort sina celluliter

Träna bort sina celluliter

Nej, tyvärr så finns det inga förklarliga orsaker bakom att man får celluliter, alla kan drabbas av celluliter, gamla som unga, män som kvinnor. Det är inte förbehållet överviktiga personer eller äldre kvinnor i övergångsåldern utan den vanligaste målgruppen är yngre kvinnor som precis kommit ur puberteten eller kvinnor som blivit gravida.

Celluliter kan uppstå av en orsak eller av flera orsaker i kombination med varandra. Det som är fakta är att celluliter uppstår när fettceller i underhuden ökar i mängd eller blir ojämnt fördelat så att det uppstår gropar i huden. Det kan drabba både normalviktiga som överviktiga dock så är det synligare hos överviktiga då deras hud är mera spänd.

Varför det uppstår ojämnheter i underhuden kan bero på flera saker. En vanlig orsak är att man har dålig blodcirkulation vilket innebär att slaggprodukter som finns i kroppen inte rensas ut. Dessa klumpar sig sedan tillsammans med fett och vatten och bildar ojämnheter. Andra vanliga orsaker är hormonrubbningar, som uppstår hos kvinnor i samband med att de går in i puberteten och även när de blir gravida. Även män som lider av hormonrubbningar eller brist på testosteron kan få celluliter.

Att träna bort sina celluliter

Det finns gott om påståenden om att det inte går att träna bort sina celluliter, men de flesta hudläkare är dock överens om att träning, motion och bra kost är bra för huden och visst kan vara välgörande för att reducera eller förebygga celluliter. Dessutom finns det studier som styrker detta påstående, att rätt träning mycket väl kan reducera celluliter hos majoriteten av kvinnorna.

En studie som genomfördes på Quincy college i Massachusetts i USA genomfördes med 79 personer som aldrig tidigare hade tränat. Studien gick ut på att dessa 79 personer under en period av 8 veckor skulle träna styrketräning. De skulle genomföra 3 stycken 20-minuters pass varje vecka. Efter att studien var avslutad så visade den på att hela 70 procent av kvinnorna i gruppen hade fått märkbar reducering av celluliter. Orsaken till reduceringen ansågs vara att när de tränade upp musklerna så slätades celluliterna i underhuden ut.

Att lägga ned en timme på att träna stjärt och lår varje vecka under en period av 8 veckor kan med andra ord ge märkbara resultat som inga andra krämer eller behandlingar kan ge. Resultat som även grundar sig i uppbyggande av muskler och inte tillfällig förbränning av underhudsfett vilket med stor sannolikhet ger längre bestående resultat.

Det finns flera olika övningar man kan göra för att träna upp sina lårmuskler och sätesmuskler. Utöver att man bygger upp musklerna så får man bättre former, slätare och spänstigare hud och även starkare ben.

Om man sedan även kombinerar sin styrketräning med vanlig traditionell motion, som exempelvis promenader, för att få igång blodcirkulationen. Ifall man utöver det även övergår till en bra kost, där man reducerar intaget av framförallt socker och ökar intaget av råa grönsaker, så kommer man ha de allra bästa förutsättningarna för att reducera sina celluliter och på köpet även må bättre.

Allmänt om celluliter

Celluliter uppstår vanligast när fettvävnaderna i underhuden blir ojämn, utsätts för påfrestningar eller ökar i omfång. En av orsakerna till att det uppstår ojämnheter i fettvävnaderna är att kroppens slaggprodukter klumpar ihop sig med fett och vatten och tillsammans skapar de gropar som formar huden så att celluliter uppstår.

En bidragande orsak till att slaggprodukter fastnar i underhuden är att man lider av dålig blodcirkulation vilket påverkar ämnesomsättningen. En annan orsak är att man lider av hormonrubbningar vilket även det påverkar ämnesomsättningen.

Därför är celluliter mest förekommande hos kvinnor i puberteten eller kvinnor som går igenom en graviditet. Under puberteten så får kvinnan stora hormonrubbningar och samtidigt så får kvinnan former vilket innebär att stjärt och lår får mer underhudsfett. Sammantaget leder detta till att kvinnorna oftast får celluliter på lår och stjärt och just i samband med puberteten.

Det är inte hos alla personer som celluliterna är synliga, även om de finns. Det är inte ovanligt att celluliterna syns först när man stramar åt huden eller spänner musklerna. Om man senare blir överviktig så kommer celluliterna att framträda mer synligt, då huden stramas åt, och därför så sammankopplar man ofta övervikt med celluliter, vilket är felaktigt. Alla kan få celluliter, normalviktiga som överviktiga, till och med män kan få celluliter.

Det finns olika grader av celluliter, den första graden beror på att det uppstått en vattenansamling i underhuden. Den andra graden är när fett och vatten klumpar sig med slaggprodukter och den sista graden är när dessa klumpar övergår till en geléaktig massa, vilket är betydligt svårare att bearbeta.

  Bara tjocka personer får celluliter

Övervikt och viktminskning

Det finns inga som helst vetenskapliga studier som påvisar att fetma eller övervikt är upphov till celluliter. På alla platser som man har underhudsfett, hos både normalviktiga och överviktiga, kan det uppstå celluliter. Däremot är det klarlagt att personen som har övervikt har synligare celluliter än personer utan övervikt. Detta är på grund av att personens övervikt spänner ut huden och synliggör celluliterna. Likaså gäller för gravida kvinnor som ofta får synliga celluliter på magen och brösten, vilket även i deras fall beror på att huden spänts i samband med att mage och bröst växer.

Behandlingar av celluliter

Oavsett om man lider av övervikt eller är av normalvikt så är den vanligaste behandlingen av celluliter att man försöker ta bort underhudsfett. Detta kan ske på kirurgisk väg genom en traditionell fettsugning eller genom olika laserbehandlingar eller elektriska pulser. Alla dessa behandlingar går ut på att få bort underhudsfett och få fördelningen av underhudsfettet jämnt samtidigt som huden får mer spänst. Ingen av dessa behandlingar tar bort celluliterna, för att helt få bort dessa helt krävs en hudtransplantation, utan de reducerar antalet celluliter så att de blir mindre synliga.

Andra behandlingar som exempelvis torrskrubbning, massage och träning kan vara minst lika bra som de behandlingarna ovan. Dessa är kostnadsfria och ger i många fall synliga resultat. Det handlar i dessa fall om att få igång blodcirkulationen i området där celluliterna har uppstått och med hjälp av träning öka muskelvolymen så att musklerna tänjer ut underhuden och därmed slätar ut ojämnheter.

Fettsugning med laser

Behandla celluliter med laser

Att behandla celluliter kan innebära att man lyckas reducera och minska synligheten av celluliterna. Det finns idag inga behandlingar som kan garantera att celluliterna försvinner helt, om man inte utför plastikkirurgi på dessa områden.

Behandlingarna består främst av att man avlägsnar underhudsfett i de områden där man har celluliter. Detta kan leda till att huden blir jämnare och celluliternas synlighet minskar. En sådan behandling i kombination med att öka blodcirkulationen i området genom exempelvis massage kan ge godtyckliga resultat och reducera celluliterna.

Vanligaste metoden att avlägsna underhudsfett är genom traditionell fettsugning. Det innebär att man söver ned patienten och gör ett fint snitt på magen där man sedan stoppar in en vakuumsug som suger ut fett och slaggprodukter. Resultatet blir omedelbart och man minskar något i omfång i det område man behandlat och ofta kan huden bli slätare och celluliterna minska.

Men med denna metod finns det dock risker att det uppstår ojämnheter och att man istället kan få ytterligare celluliter efter ett tag. Om man dessutom är överviktig eller äldre så har huden sämre tänjbarhet vilket kan leda till att man får sladdrig hud eller veck i huden som är precis lika tråkigt som celluliter. Detta kan man endast lösa genom att utföra plastikkirurgi där man ersätter den överflödiga huden med hud från låren.

Fettsugning med Laser

Under de senaste åren så har flera nya metoder att fettsuga kommit ut på marknaden. Det handlar om olika metodiker som laser, radiovågor eller vibrationer. Dessa olika metoder har olika sätt att avlägsna fettet under huden men ofta med likvärdiga resultat. Dock kan vissa metoder vara mer smärtsamma än andra.

Att förbränna fett med laser är dock den mest vanliga metoden och det finns olika typer av behandlingar som genom olika sätt avlägsnar underhudsfettet. I stora drag så går det ut på att man med hjälp av laserstrålar värmer upp fettcellerna så att de spricker och fettet och slaggprodukter går ut i omloppssystemet för att sedermera förbrännas på normal väg.

Genom att laserstrålen är specifik och exakt så kan man genomföra punktinsatser på olika områden, främst där man har celluliter. Detta gör att fettsugning med laser är en bättre metod än den traditionella fettsugningen. Det krävs inte heller att patienten sövs ned utan oftast ges lokalbedövning eller att området kyls ned under behandlingen. Ofta kan patienten arbeta redan dagen efter en behandling.

När man avlägsnar fett med laser krävs det flera behandlingar, ofta uppåt ett tiotal eller kanske fler för att uppnå godtyckliga resultat. Patienten brukar ofta minska i omfång i de områden som man har behandlat med upp till flera centimeter. Ofta brukar även detta innebära att man reducerar antalet celluliter i området.

Behandling med laser fungerar för de flesta personer, dock är det svårt att få bra resultat om man är överviktig. Då kan man behöva träna eller motionera för att först gå ned i vikt och därefter komplettera med fettsugning med laser för att få de sista formerna skulpterade på kroppsdelen.

Efter att man genomgått laserbehandling behöver man följa de råd om träning, motion och kost som de flesta kliniker ger efter behandlingen så att man inte får tillbaka underhudsfettet och därmed även alla celluliter.

Förebygga uppkomsten av celluliter

Förebygga uppkomsten av celluliter

De allra flesta kvinnor, uppskattningsvis 90 procent, får celluliter men även män kan få celluliter under vissa omständigheter, främst på grund av hormonrubbningar eller brist på testosteron, trots att de har betydligt starkare hudvävnader än kvinnor.

Celluliter uppstår normalt under de perioder då kvinnor har hormonrubbningar som bland annat då de går igenom puberteten eller när de blir gravida. Vanligtvis uppkommer celluliterna på låren eller stjärten men det kan även uppstå på mage, armar och hals.

Det finns olika grader av celluliter, dels de bristningar som uppkommer på grund av vattenansamlingar. Dessa brukar normalt inte synas förrän man stramar åt huden. Sedan finns det klumpar som kan uppstå när slagg, fett och vatten blandas samman under huden. Slutligen så finns det sista graden där klumparna har förhårdnat och bildat en geléaktig massa, som ofta syns som gråaktiga streck och gropar i huden.

Man kan inte ta bort celluliter, dock kan man reducera celluliterna eller minska dess synlighet. Det finns massor av krämer och andra typer av behandlingar som kan hjälpa till att reducera celluliterna men ofta bara till en viss grad. Det finns dock en del saker man kan göra för att förebygga att man får celluliter men det finns inga garantier att någon av dessa åtgärder fungerar för alla, dock ger det bättre förutsättningar att slippa celluliter eller kanske få mindre uppkomst av celluliter.

Om celluliter

Varför man får celluliter

Orsaken till att man får celluliter kan vara flera, dels kan det handla om hormonrubbningar, försämrad blodcirkulation, dålig ämnesomsättning eller att man har kraftig övervikt. Det är fettcellerna i underhuden som byggs upp och kan lämna efter sig gropar eller sprickor om de växer ojämnt eller påverkas av bland annat vattenansamlingar eller slaggprodukter. Detta yttrar sig sedan genom att dessa fettceller formar mellanhuden, som består av hudvävnader, och slutligen så syns det genom ytterhuden som gropar, bristningar eller små klumpar som ofta har vitaktig eller gråaktig färg.

Om man har dålig blodcirkulation eller ämnesomsättning så förbränner inte kroppen fettet i underhuden utan det bildas istället slaggprodukter. Dålig blodcirkulation eller ämnesomsättning kan bero på flera orsaker men de vanligaste orsakerna är att man är stillasittande, röker eller äter fel kost.

Förebygga uppkomsten av celluliter

Det finns inga åtgärder som garanterar att man inte får celluliter. Alla kan få celluliter, oavsett om de är överviktiga eller normalviktiga. Oavsett om de tränar rätt och äter en hälsosam kost. Celluliterna uppstår i de flesta fall när kvinnan genomgår puberteten då det under denna period har kraftiga hormonrubbningar samtidigt som den kvinnliga kroppen formas. Stjärt, bröst och lår får en ökad volym av underhudsfett vilket gör att det är vanligt att man under denna tid får celluliter på lår och stjärt.

Genom att i förebyggande syfte underhålla sin kropp så ökar man möjligheterna att slippa celluliter eller i vart fall kanske få betydligt mindre celluliter än om man inte underhåller sin kropp. Det handlar egentligen inte om några drastiska åtgärder utan att man motionerar och rör på sig så att man får igång en bra blodcirkulation. Undvik rökning, som förutom ger sämre blodcirkulation även påverkar hudens tänjbarhet.
Eftersom celluliterna i de allra flesta fall uppkommer på stjärt och lår så är det bra att man tränar dessa kroppsdelar en eller ett par gånger i veckan. Då bygger man även på en del muskler som i sin tur ser till att hålla underhudsfettet under kontroll.

Oavsett om man vill undvika celluliter eller inte så är intaget av produkter med socker bra att minska. Dels ger det försämrade blodvärden och dels så bygger det på underhudsfettet. Grönsaker och frukt är betydligt bättre mellanmål än någonting annat. Fet fisk och spenat förebygger även det uppkomsten av celluliter.

Smörj in de utsatta områden varje dag med en djupgående fuktighetskräm. Man kan även massera dessa områden för att mjuka upp huden. Om man torrborstar låren och stjärten i samband med att man duschar får man även igång blodcirkulationen ordentligt i området.

Alternativa behandlingar av celluliter

Alternativa behandlingar av celluliter

Som har påpekats tidigare så finns det inga behandlingar som kan garantera att celluliterna försvinner helt. Man kan dock reducera antalet celluliter i ett område genom att bearbeta huden eller avlägsna underhudsfettet. Det finns också olika metoder för att dölja celluliter genom att bland annat smörja in dessa områden med brun utan sol.

De professionella behandlingar som finns går i grund och botten ut på att avlägsna underhudsfett så att huden blir jämnare i området och därmed så blir celluliterna mindre synliga. Att genomgå dessa behandlingar kostar från 7 000 kronor och uppåt.

Man ser ofta ett resultat av behandlingen då dessa i de allra flesta fall avlägsnar underhudsfett men dessa behandlingar passar inte alla personer och personer som är överviktiga eller väldigt vältränade brukar inte uppnå några större förändringar, som skulle motivera de kostnader som blir för att reducera celluliterna.

Det finns några alternativa och kostnadsfria metoder man kan prova och som i vissa fall kan ge bra resultat. De kan aldrig avlägsna celluliterna med i vissa fall reducera och minska dess synlighet.

 • Eftersom celluliter uppkommer när det uppstår ojämnheter i underhudsfettet så finns det en direkt koppling mellan celluliter och underhudsfettet. Att försöka minska underhudsfettet genom motion, promenader och en bra kosthållning kan leda till att reducera antalet celluliter och/eller förebygga uppkomsten av fler.
 • Då blodcirkulationen är A och O för att förbränna och avlägsna fett och slaggprodukter så behöver man se till att blodcirkulationen är på topp. Detta kan man påverka genom att motionera, sluta röka och även massera de områden där det uppkommit celluliter för att förbättra blodcirkulationen. Att med jämna mellanrum torrborsta lår och stjärt kan reducera antalet celluliter eller förebygga så att man slipper dessa.
 • Massage och en djupgående fuktighetskräm som smörjs in på de områden som är mest utsatta mjukar upp huden och ökar dess tänjbarhet.
 • Att äta rätt får både kroppen och själen att må bra. För att reducera antalet celluliter behöver man få i sig antioxidanter som man hittar i råa grönsaker, bär och frukt. Spenat och fet fisk är speciellt välgörande för kroppen och påstås både minska och förebygga uppkomsten av celluliter precis som lök, vitlök och kanel. Socker, mättat fett och andra fiberrika livsmedelsprodukter som ris och pasta ska man försöka minska intaget på så att man får en bättre förbränning i kroppen.
 • Att dricka mycket vatten varje dag så att kroppen kan spola bort slaggprodukter kan också påverka så att celluliterna minskar. Det är dock inte bra att dricka för mycket vatten då det istället kan uppstå vattenansamlingar som leder till nya celluliter.
 • Styrketräna de kroppsdelar som är mest utsatta för celluliter som stjärt och lår. Genom att träna dessa kroppsdelar ett par gånger i veckan så kommer man dels bygga upp muskulaturen i dessa områden vilket kommer att jämna ut underhudsfettet. Träningen kommer även att påverka hudens tänjbarhet och formerna och är en av de bästa metoderna för att bekämpa celluliter.
 • Varmbad med välgörande oljor hjälper till att göra huden smidig och tänjbar och inte lika utsatt för celluliter. Det finns flera olika badoljor man kan välja mellan som bland annat rosmarin, citron och pepparmynta. Man kan även blanda dessa för att hitta det oljebad som ger mest behaglig behandling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *