Allt om afrohår

Allt om afrohår

Afrohår är en sorts hår som är tjockast av alla typer av hår. Krullet är menat att täcka hårbotten från den starka solen på Afrikas savanner där denna typ av hår har sitt ursprung.

Läs på hur du vårdar ditt afrohår

Idag finns det människor med afrohår över hela jorden och det finns produkter och vetskap om hur man bästa vårdar detta hår för att få det att hålla sig så vackert och glänsande som möjligt. Detta hår är det torraste av dem alla och därför är det viktigt att du använder håroljor och inte duschar alltför ofta. Afrohåret är därför extra känsligt på våra breddgrader under vintermånaderna då luften utomhus och inomhus är som torrast. Testa olika tips för att hitta det som funkar för dig.

Afrohår? Så här vårdar du ditt hår

Eftersom afrohår är väldigt torrt ska du se till att använda schampon som inte torkar ut håret. Välj sulfatfria och milda schampon och därefter en fet balsam. Men kom ihåg att inte duscha för ofta heller för det tvättar bort det naturliga fettet från håret och gör det känsligt. Använd håroljor emellanåt för att återfukta håret, speciellt under vintermånaderna. Några exempel på bra håroljor är jojobaolja, arganolja och mandelolja. När du har oljat in håret kan du kamma håret, men aldrig i torrt hår för då riskerar du att hårstråna bryts av.

Var försiktig med värmestyling. Det gäller alla hårtyper och undvik det om det går. Annars finns det värmeskyddande produkter du kan använda om det är en hårstil som inte går att fixa utan värmestyling. Visste du att bomull i örngott drar åt sig fukten från ditt afrohår och lämnar det torrare? Pröva andra material istället, såsom siden. Hårflätor eller cornrows kan vara bra frisyrer när håret inte är helt fräscht. Dessutom skyddar det ditt hår och hindrar toppar från att gå av. Bäst är det att gå till en frisör som är specialiserad på afrohår när du behöver toppa eller generell hårvård.

Produkter för afrohår

Produkter för afrohår

När du väljer produkter inom hårvård för ditt afrohår ska du se till att undvika att de innehåller dessa skadliga ämnen: alcohol denat, sodium lauryl sulfate, sodium C1416 olefin sulfate, DMDH hydantoin, sodium laureth sulfate. Även ekologiska produkter kan innehålla dessa skadliga ämnen. De har alla gemensamt att de torkar ut och irriterar hårbotten. Även blekning eller att rakpermanenta håret gör det torrt och poröst. Porösa hårstrån har lätt att ta till sig produkter i håret. Alltså håroljor, balsam och liknande men försvinner lika lätt också!

Så ja, helt enkelt handlar det om att ha rutin på din hårvård. Se hellre till att fler regelbundna dagar då du vårdar ditt afrohår med oljor, smör och inpackningar än att duscha håret! För som sagt, vatten sköljer bort fettet från hårbotten och gör det ömtåligt. Men det gäller att hitta vilken typ av produkter och rutin som funkar för ditt afrohår. Och glöm inte att kvalitén på ditt hår också förstås beror på kosten. Se därför till att få i dig så mycket lax, valnötter, ägg, sojabönor, morötter, sötpotatis, spenat, blåbär, fågel men var dock beredd på att det tar månader innan du märker av en skillnad!

Afrofrisyren genom tiderna

Afrofrisyren genom tiderna

Många associerar afrohår med Afrika men liknande hår finns även i Asien och Australien. Det var den första typen av hår som den människan hade. Förutom att de tjocka hårlockarna ger hårbotten skydd mot solstrålarna så kyls också luften ner i skuggan och hjälper till att sänka kroppstemperaturen. Idag har det stora utbudet av hårvårdsprodukter som vänder sig till tjockt, krulligt, torrt hår gjort att de kvinnor i USA som har afrohår spenderar generellt mer pengar på hårvårdsprodukter än vita kvinnor. Många av hårfrisyrerna involverar flätar eller så kallade cornrows vilket är bra skydd för hårstrån men är skadlig för hårbotten. Eftersom dessa frisyrer ofta drar i hårsäckarna kan detta på lång sikt ge förtunnat hår och skador på hårsäckarna. Detta syns oftast i hårkanterna till exempel vid ansiktet.

Några som har gjort afrofrisyren populär igen är Lupita Nyong’o, Tracee Ellis Ross och Erykah Badu. Och nu finns det även en rörelse som heter ”natural hair movement” som startade strax efter millenniet. Det går ut på att inte rakpermanenta afrohår utan att istället bara låta afrohåret växa ut naturligt och att använda så lite skadliga produkter som möjligt. Detta har även betytt att marknaden som riktar sig för de som tidigare använde produkter för sitt rakpermanentade hår har idag sjunkit kraftigt i USA, och förväntas ha sjunkit totalt 45 procent till 2019. En liknande trend pågår i Sverige också. I andra fall har afrofrisyren varit ett politiskt ställningstagande, speciellt i USA i början av rörelsen The Black Movement. Idag är frisyren inte politiskt laddad utan bärs av män och kvinnor i alla åldrar.

Hitta din väg

Rätt hårvård för afrohårstrån handlar alltså om att se till att återfukta håret så ofta som möjligt, speciellt under vintermånaderna. Undvik att duscha alltför ofta eftersom det torkar ut håret och borsta inte håret när det är torrt. Undvik hårfön och annan värmestyling så mycket du kan! Klipp topparna regelbundet och när det är dags för att klippa håret kan det vara värt att gå till en frisör som specialiserar sig på afrohår. Kvalitén jämfört med andra typer av hår är likadan. För dig handlar det bara om att läsa på hur du ska göra med extra torrt hår. Kom ihåg, det finns fördelar och nackdelar med alla typer av hår!

Behandlingar för afrohåret

Behandlingar för afrohåret

Om man tar hand om sitt hår, kommer man att få ett friskt, glänsande och välmående hår. Speciellt på vintern får håret stå ut med mycket som till exempel hård vind, snö och mössor för att stå emot kylan. Det finns många behandlingar för håret som man kan göra hemma med många olika preparat. Detta gäller för både afrohår och hår av annan kvalitet. Tänk på att man inte behöver tvätta håret varje dag eftersom man sköljer bort hårets naturliga olja då. Tvätta hellre varannan dag eller mer sällan om det är möjligt. Anpassa gärna både schampo och balsam efter hårtyp. Om man har afrohår, bör man smörja in håret i olja efter tvätt och innan hårborstning. Jojoba-, argan-och mandelolja är alla bra produkter för behandlingar för den sortens hårkvalitet.

Man kan utföra många behandlingar hemma.

Behandlingar som man gör hemma

Använd gärna balsam som är en av de mest enkla behandlingar man kan använda för håret. Balsamet ser till att hårstrået sluter sig och skyddar mot slitage och ser till att håret återfår sin glans. När man har tvättat färdigt håret, avsluta med att skölja sista gången i kallt vatten. Det kalla vattnet sätter igång blodcirkulationen i hårbottnen. Använd gärna schampo som innehåller keratin vilket är ett ämne som bygger upp håret igen. När man torkar sitt hår ska man krama ur vattnet ur håret i stället för att gnugga eller frottera. Det är mer skonsamt mot håret om man försiktigt kramar ur vattnet. En värmeskyddande spray är en bra produkt att använda vid behandlingar med värme vilket gäller för alla sorters hår.

Man kan på ett enkelt sätt ge håret många olika behandlingar. Ett bra sätt att snabbt få håret att bli fräscht och piggt igen är att använda hårinpackning vilket gäller både för afrohår och hår av annan kvalité. Inpackningen är bra för håret eftersom det vårdar och reparerar det och skyddar mot framtida slitage. Ett riktigt torrt hår behöver en intensivinpackning. För afrohår kan en inpackning med kokosolja, sheasmör eller avokado kan vara fuktgivande. Dock måste man vara säker på att man har sköljt ur alla rester ur håret när man är klar. Om man har hår av annan kvalité än afrohår, bör man applicera inpackningen på hårlängderna men inte i hårbottnen.

Behandling med Olaplex och Keratin

Behandling med Olaplex och Keratin

Nu finns även behandlingar som ska reparera ett hår som har blivit skadat av färgning, värme eller oförsiktig hårborstning. Det finns en produkt som heter Olaplex som innehåller molekyler som är fria från oljor och silikon. Molekylen skyddar och återskapar svavelbindningar i hårets struktur då en kemisk behandling utförs i håret, både före och efter. Detta gör att håret blir starkare och därmed får bättre kvalitet. För afrohår finns många produkter som ger skydd till lockar och det finns också behandlingarna som är lämpliga för den sortens hårkvalitet. Det som är speciellt för schampo som även innehåller keratin är att de är sulfatfria vilket är väldigt viktigt när det gäller afrohår.

Keratin har som funktion att det stärker och vårdar håret samt bygger upp det. Keratinet har också en utslätande effekt som kan vara bra om man har ett lockigt hår som lätt blir frissigt. Efter behandlingar med keratin ska håret bli slätare, mindre frissigt oavsett väderlek och ett mer vårdat, stabilt hår som mår bra. Dessa behandlingar går att få oavsett om håret är av afrokvalitet eller annan. Afrohår behöver skyddas under natten för att inte bli torrt. Det är rekommenderat att man använder antingen en hätta att sätta runt håret eller att använda silkesörngott i stället för örngott gjort av bomull eftersom bomull drar åt sig fukt från håret. Eftersom afrohåret är ömtåligt, kan man göra en inbakad fläta i slutet av veckan för att skydda håret eller fläta håret i cornrows.

Behandlingar för håret

Man kan göra många behandlingar för håret för att det ska må bra och se friskt ut. Först och främst kan man utföra enkla behandlingar hemma. Tvätta inte håret för ofta eftersom det tar bort hårets naturliga olja. Om man har afrohår, använd sulfatfritt schampo. Använd balsam för att vårda hårstråna på bästa sätt och skydda mot slitage. Gnugga eller frottera inte håret utan krama hellre vattnet ur håret. Använd hårinpackning ofta eftersom det kommer att ge fukt till håret som gör det friskt. När det gäller afrohår bör man använda olja mellan tvättarna och sheasmör eller kokosolja som hårinpackning.

Det finns även mer avancerade behandlingar man kan utföra hemma. Olaplex är en produkt som skyddar håret både innan och efter kemiska preparat har tillsatts i håret. Detta gör att man kan göra mer med håret än innan utan att håret blir skadat. Keratinbehandling är något som man kan pröva om man har problem med frissigt och torrt hår och är bra för både afrohår och hår av annan kvalitet.

Handla hårprodukter online

Handla hårprodukter online

Handla hårprodukter online är enkelt och smidigt.

Att ta hand om sitt hår på rätt sätt kan göra att håret håller sig friskt, fräscht och glänsande länge. Nu när man kan handla hårprodukter online är det lättare än någonsin att se till att man har de rätta produkterna hemma. Oavsett om man behöver schampo, balsam eller stylingprodukter finns stora sortiment hos nätbutikerna när man bestämmer sig för att handla hårprodukter online. Här kan man också jämföra priser för att få det bästa erbjudandet. Tänk på att se vilken leveranstid nätbutikerna har och om det känns som ett tryggt företag att handla av. Det finns en uppsjö av onlineföretag och alla är inte bra.

Handla hårprodukter online

Om man är intresserad av att köpa schampo som passar den hårtyp man har, kan man besöka lyko.se när man ska handla hårprodukter online. Här kan man söka efter schampo beroende på om håret är torrt, skadat, färgat, normalt eller blekt. Man kan även söka efter schampo som är för fett hår eller för den som lider av håravfall. Lyko.se gör det lätt att hitta just det schampot som frisören rekommenderar till din hårtyp. En annan webbsida, Nordicfeel.se, har också sina schampon kategoriserade efter hårtyp men också efter vilken effekt man är ute efter, som till exempel volym eller glans till håret efter rengöring.

Att handla hårprodukter online gör det lättare att hitta schampo till afrohår, vilket inte finns i varje butik eller hårsalong. Lyko.se rekommenderar flera olika hårvårdserier för krulligt hår/afrohår. Det som är allra viktigast är att schampo för afrohår är sulfatfritt och ger mycket fukt till håret. De rekommenderar serier från Redken Curvaceous-serien, Paul Mitchell Moisture, Moroccanoil eller Tangle Teezer. Alla hårtyper behöver återfuktas, speciellt på vintern, med det krulliga håret är det mest känsligaste och törstigaste håret av dem alla. Det är naturligt torrt eftersom talgen från hårets hårsäckar inte når ner till toppen på grund av spiralerna som lockarna skapar.

Hår- och stylingprodukter

Hår- och stylingprodukter

Eleven.se har många olika stylingprodukter att välja på. De ger även kunden rekommendationer vad man ska tänka på, till exempel att skydda håret med en produkt för värmeskydd så att håret inte blir skadat när man använder hårtork, locktång eller plattång. Hos Eleven.se hittar man stylingprodukter som till exempel värmeskydd, hårspray, mousse, hårwax eller saltvattenspray. Bland de hårvårdsmärken som finns på sidan hittar man Redken, Maria Nila, Björn Axén, Macademia Professional med flera. Det finns även erbjudanden för resekit för den som reser mycket. Att handla hårprodukter online är lätt och smidigt eftersom nätbutikernas sortiment är stora med bra information om produkterna.

När det gäller att hitta stylingprodukter för afrohår är sortimentet mindre än för hår av annan kvalité men nätbutiken almaofsweden.se har flera alternativ för de som vill handla hårprodukter online. De har bland annat en hårspray från ett märke som heter John Masters Organics vilket ger kunden en spray med återfuktande egenskaper samtidigt som den är tillverkad av ekologiska produkter. Sprayen fungerar lika bra på rakt hår som lockigt. En annan produkt på sidan är en moulding cream som ger stadga till lockar och går att lägga i både torrt och vått hår.

Lätt att handla hårprodukter online

Att handla hårprodukter online är något som många gör eftersom det är lätt och smidigt. Man vill ha så mycket som möjligt att välja på och dessutom kunna jämföra priser. Bara man vet sin hårtyp finns det oerhört många produkter, från schampo till stylingprodukter, som man kan införskaffa för att få ett friskt och fräscht hår. Att handla hårprodukter online gör det också lättare för de som har afrohår som ibland kräver specialprodukter, fria från sulfater och med återfuktande egenskaper. Det finns relativt många nätbutiker som erbjuder ett bra sortiment av både vårdande produkter som stylingprodukter för de med afrohår, till exempel almaofsweden.se eller lyko.se som har produkter som passar alla hårtyper.

Afro Löshår

Löshår

Löshår är något som är riktigt populärt på marknaden idag runt om i Sverige. Vissa sätter in löshår för att få längre hår medan vissa endast sätter in det för att få ett lite tjockare hår men i samma längd som dom själv redan har. Det går dessutom att prova på att ha rakt hår, vågigt hår eller riktigt krulligt hår. Det går dessutom att välja bland flera olika typer av insättningar som jag återkommer till senare i texten. Du kan sätta in håret och låta det sitta ett par månader, eller endast över en dag där du tar av det innan du går och lägger dig.

Löshår finns för alla stilar!

Löshår – vilka typer av insättningar finns det?

Det finns en rad olika typer av insättning du kan använda för att fästa ditt löshår. Clinton Set är en av de mest skonsammaste insättningar som nöter minst på ditt egna hår och tar endast 5 minuter att fästa. Det är små clips som är fäst på hårslingorna man köper, och fungerar precis som vilket hårclips som helst. Du kan ta av och ta på det på ditt hår precis när du känner för det. Sedan finns hårförlängning med tejp där håret tejpas in i ditt egna hår. Denna metod är också skonsam för ditt egna hår och ger ett naturligt resultat.

Många använder även sig av keratin eller mikroringar för att fästa sitt löshår. Keratin fästs med hjälp av vax som smälts ihop med ditt egna hår, slinga för slinga och ger ett naturligt resultat. Mikroringar fäster sig med att man tar en slinga av ens egna hår i mikroringen och sedan kläms den åt. Även detta ger ett naturligt resultat. Något som blivit populärt på sistone är att först göra en inbakad fläta som följer hårbotten, och sedan sy fast hårförlängningen i självaste flätan. Då lägger sig håret som en enhet med ditt egna hår och inte som slingor som resterande alternativ.

Syntetiskt löshår eller äkta löshår?

Syntetiskt löshår eller äkta löshår?

Inte nog med att man ska välja vilken metod man skall sätta in hårförlängningen med, vilken/vilka färger av löshår man vill ha, hur mycket och hur långt. Det viktigaste beslutet är att bestämma om man vill ha syntetiskt eller äkta hår. Syntetiskt hår är det billigare alternativet att välja sig av och är tillverkat på konstgjort fiber. Det är oftast väldigt glansigt och ser inte lika naturligt ut som äkta hår. De olika syntet man kan välja mellan är; Vanlig syntet, Toyokalon, Nubiska och Manofiber. Syntetiskt hår bör ej utsättas för värme och har väldigt lätt att trassla ihop sig.

Äkta löshår är ordagrant äkta hår som kommer från levande människor. Det är betydligt dyrare än syntetiskt hår och den stora skillnaden förutom priset är att du kan platta, föna, locka, färga och även styla äkta löshår. Äkta hår kommer oftast från Kina, Indien och Latinamerika men på senare år har det även börjat komma från europeiska länder som Ryssland, Polen, Spanien och Italien. Det finns även skandinaviskt äkta hår, men det är väldigt sällsynt och betydligt dyrare än vanligt äkta hår som finns på marknaden. Varje set av äkta hår du köper är inte lik någon annan, då alla produkter innehåller flera tusen individuella hårstrån. Inget hår är likt en annans. Vill du ha en hårförlängning eller hårförtjockning som håller under en lång period där du både kan variera färg och styling så rekommenderar folk att köpa äkta hår.

Hårförlängning och Hair Extensions

Det finns många aspekter gällande löshår. Du ska först välja om du vill använda dig av syntetiskt eller äkta hår. Sedan om du vill ha rakt, vågigt eller krulligt hår. Finns även många olika produkter där emellan att välja sig av också. Du ska även välja vilken eller vilka färger du vill ha på ditt hår. Och sist men inte minst, vilken typ av hårinsättning vill du använda dig av. Listan går att göras lång och med tanke på hur populärt detta blivit med åren så finns det mycket information att ta del av medan man bestämmer sig hur man ska gå tillväga. Det har aldrig varit så enkelt som nu att förändra ens utseende snabbt med löshår.

Trender för håret

Trender för håret

När man pratar om mode och trender tänker många på kläder och accessoarer, men trender finns inom det mesta. Hur ser hårtrenderna ut nu, och hur förväntas de se ut under kommande år? Håret är viktigt för många, och liksom kläder och accessoarer speglar det vår personlighet och stil. Det finns dock många olika hårtyper, och olika frisyrer och klippningar fungerar olika bra på dessa hårtyper. Det tunna och skandinaviska håret skiljer sig till exempel mycket från tjockt afrohår, och för att veta vilken eller vilka frisyrer som passar en måste man också veta hur ens hår fungerar i olika väderförhållanden etc.

Trender för hår och frisyrer

Trender – utgå från din hårtyp

Trender och hår har inte lika stark koppling som klädtrender eller inredningstrender. Det beror bland annat på att håret hos människor kan skilja sig väldigt mycket vad gäller allt ifrån färg till kvalitet. Det går med andra ord inte att anamma alla hårtrender, men man kan ju givetvis inspireras av det rådande hårmodet. För det mesta kan vi se olika hårtrender för olika sorters hår, och därför är det viktigt att själv veta vilken hårtyp man har innan man klipper sig.

Det finns en mängd olika hårtyper. Man kan fråga sin frisör om vilken hårtyp man har. Uppdelningen av hårtyper kan se ut på olika sätt, till exempel utifrån kvalitet (fett, torrt och frissigt) eller karaktär (tjockt, tunt, lockigt och rakt). Såväl kvalitet som karaktär på hår kan också skilja sig mycket beroende på om du till exempel har typiskt skandinaviskt hår, som ofta är tunt och rakt, eller om du har afrohår, det vill säga väldigt krulligt. För att veta vilka trender som fungerar för ditt hår måste du alltså ta reda på din hårtyp.

Olika hårtrender nu

Olika hårtrender nu

Att följa hårtrender till punkt och pricka är inget som rekommenderas, men att inspireras av olika trender för hår alltid roligt. För bara några år sedan var den korta ”pojkfrisyren” en stor hårtrend, men hur ser den ut idag? Precis som inom mycket annat kan man kolla på kändisar och catwalkens modeller för att lista ut hur hårtrenderna ser ut för tillfället. Under hösten och början av 2017 är till exempel ogenomtänkta och lite slarviga lockar, sidbena och bakåtkammat (”slickat”) hår väldigt populärt. Att hombre-färga sitt hår är också en stor trend.

En annan stor trend det senaste året, som säkerligen kommer att hänga kvar under 2017, är flätor av alla möjliga slag och för alla hårtyper. Fiskbensflätor, slarviga flätor, inbakade flätor och utbakade flätor har synts på såväl kändisar som på storstädernas gator. Så kallade corn rows, eller braids, har också varit hett och är i synnerhet en såväl populär som smidig frisyr för personer med väldigt krulligt hår eller afrohår. Vad gäller hårfärger kan vi se allt från svart till blonderat hår bland vårens trender.

Klippa håret eller inte?

Det kan vara svårt att bestämma sig för vilka trender som man ska följa. Under kommande år är både korta och långa frisyrer på modet, liksom alla tänkbara hårfärger. En kort frisyr är luftigt och bekväm när sommaren kommer, men kräver ofta mer styling än långt hår. Kändisar har stor makt vad gäller trender för hår, och för att hitta bra inspiration för hårtrender inom såväl kort och långt hår som afrohår kan följande personer vara bra att ha ett extra öga på, Rihanna för den vågade, Solange för dig med afro och Kim Kardashian för dig som tycker om stilrena frisyrer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *