Var och hur odlas bananer?

Allt om bananer

Var och hur odlas bananer?

I Sverige erbjuds det konventionellt och ekologiska bananer. Det är samma sorts bananer, fast med två olika odlingsmetoder.

Gemensamt för bananer är att de växer i ett varmt och fuktigt klimat, allra helst i det tropiska klimatet kring ekvatorn. Värmen och vattnet där tillsammans med en näringsrik jord, gör växtförhållandena idealiska för bananer, men tyvärr även för skadedjur, ogräs och växtsjukdomar.

Konventionellt odlade bananer

Konventionellt odlade bananer kommer i regel från odlingar i Costa Rica, Panama, Honduras, Guatemala, Colombia och Nicaragua. Ofta odlas bananerna enligt Rainforest Alliance standard. Den täcker hela skalan av sociala och miljömässiga krav och innefattar årliga kontroller av oberoende experter. För att klara kraven krävs disciplin, expertis och ett uthålligt engagemang.

Ekologiska bananer

Ett fåtal områden i världen är lämpade för ekologisk odling av banan, platser där växtsjukdomar och skadedjur inte trivs så bra i den naturliga miljön. Det här är platser där klimatet är varmt och luften torr, samtidigt som tillgången till vatten är god. Ekologiska bananer kommer i regel från Ecuador och Dominikanska Republiken.

Bananer och skogsskövling

Bananer och skogsskövling

En vanlig missuppfattning är att stora områden av naturlig miljö har skövlats för att ge plats åt bananplantor. I själva verket består mindre än 1 % av den odlingsbara marken i Costa Rica och Centralamerika av just bananodlingar. Det  planteras även träd och buskar för att förnya naturområden. Hittills har det planterats nästan 1 miljon nya träd och buskar vilket är jämförbart med över 1 000 hektar skog, en lika stor yta som 1 400 fotbollsplaner.

Mindre än 1 % av Costa Ricas yta används för bananodling, det är 40 000 hektar.

Att jämföras med att:

  • Vinodlingar tar upp 800 000 hektar i Frankrike, 100 000 hektar i Tyskland och 15 000 hektar i Schweiz.
  • Sockerbetor odlas på 400 000 hektar i Tyskland.
  • Oliver odlas på 2,5 miljoner hektar i Spanien.

Rainforest Alliance ställer höga krav på hur bananer odlas.

Hur odlas bananer

Rainforest Alliance ställer höga krav på hur bananer odlas.

I regel används något som kallas monokultur på odlingarna. Det innebär att det enbart odlas bananer och de inte växlar med några andra grödor över tiden. Bananplantan är en flerårig växt som fortsätter att ge nya skördar – ungefär som äpplen eller vindruvor. Det är svårt att odla andra grödor i anslutning till bananerna.

Dels vill bananplantan ha mycket sol, så det passar inte att odla höga träd i närheten, och dels ger bananplantans stora blad en tät skugga vilket gör att många andra, lägre växter, inte trivs. En väl omhändertagen bananplanta som får bra förutsättningar vad gäller sol, vatten och näringsrik jord kommer att ge stora skördar i årtionden och det har framgångsrikt odlats bananer på samma mark i över femtio år.

Odling av bananer

Bananplantorna växer snabbt och på nio månader når de en höjd på cirka fyra meter. Bananerna växer i klasar på en stock med upp emot 200 bananer och en vikt på 50 kg. Ett kronblad i taget öppnar sig och exponerar den blivande klasen för pollinering.

Därefter faller kronbladet av och klasen börjar mogna medan blomman fortsätter att växa nedåt. På så sätt blir stocken allt längre och fylls med allt fler bananklasar. När bananerna har skördats hugger man av den gamla delen på plantan och nya skott fortsätter att producera bananer.

  • Merparten av bevattningen kommer via regn.
  • Det mesta arbetet på bananodlingarna sker för hand utan maskiner.
  • Bananerna skördas veckovis, året runt.

Bananlåda

Vattenåtgång vid odling av bananer

För att odla ett kilo bananer krävs 400-600 liter vatten. Merparten av vattnet kommer via regn och i de fall där det inte är tillräckligt används konstbevattning. Det krävs mycket vatten för att odla bananer, men många andra frukter kräver ännu mer vatten.

Bekämpningsmedel vid bananodling

När man odlar bananer som ska fraktas till avlägsna marknader är det avgörande att bekämpa växtsjukdomar. Användningen av jordbrukskemikalier i odlingen av konventionella bananer följer stränga regler och kontroller. En viktig fråga som ofta dyker upp kring bananer är användningen av bekämpningsmedel för att skydda skörden.

Det varma, fuktiga klimat som bananerna trivs i är samtidigt en perfekt miljö för många skadedjur och växtsjukdomar. Det innebär att om efterfrågan på bananer ska kunna tillgodoses och säkra en pålitlig inkomstkälla för de tusentals män och kvinnor som arbetar på odlingarna, så måste bananplantorna skyddas. Därför används idag bekämpningsmedel i odlingen av vanliga bananer, dock under hårt kontrollerade och reglerade former.

Det används bekämpningsmedel med stor försiktighet i linje med de lagar som finns och det regelverk Rainforest Alliance följer, och enbart när det är avgörande för att skydda skörden. Rainforest Alliance utgår i sin tur från det regelverk som Sustainable Agriculture Network (SAN) – en sammanslutning av 11 oberoende miljöorganisationer – har satt upp. I enlighet med SAN:s regelverk används enbart bekämpningsmedel med den lägsta giftighetsgraden och produkter som är godkända lokalt i landet samt i USA och EU. Självklart används inga ämnen som är svartlistade av SAN.

Olika forskningscenter i Costa Rica jobbar bland annat med att hitta biologiska alternativ till användningen av bekämpningsmedel och på senare år har det gjorts stora framsteg. Sedan år 2006 har det lyckats minska användningen av bekämpningsmedel med 26 %.

Två metoder som testas för att minska användandet av bekämpningsmedel är att använda marktäckande växter som delvis minskar ogräset, vilket idag tillämpas på en tredjedel av bananodlingarna, och att för hand rensa bort ogräset med en machete.

Men är det gift i vanliga bananer

Konventionellt odlade bananer är hälsosamma och helt säkra att äta. Bananer har generellt sett lägre förekomst av rester av bekämpningsmedel än många andra frukter och grönsaker, och dessutom långt under EU:s gränsvärden. Livsmedelsverket är tydliga med att det inte finns några hälsorisker med att äta konventionellt odlad frukt.

Näringsinnehåll i bananer

Bananer som livsmedel

Bananer är världens mest exporterade frukt och det säljs miljardtals bananer varje år.

Smak & Mognad

Bananer skördas när de är gröna och mognas innan de levereras till din butik. Ju mer mogen en banan är, desto sötare smak får den. De flesta föredrar att äta sin banan när skalet är gult eller gult med bruna fläckar. Det är inte ovanligt att du hittar gröna bananer i butiken, och om du tycker att din banan är för grön så testa att lägga den i en papperspåse med ett äpple eller en tomat över natten så mognar bananen snabbare.

Om du vill stanna av mognadsprocessen är ett tips att förvara bananen i kylen. Hinner du inte äta bananen innan den har blivit för mogen för din smak så släng den inte. Skala och frys in och använd i smoothies eller bakverk.

Näringsinnehåll i bananer

Näringsinnehåll i bananer

Bananer är ett smart och lättillgängligt livsmedel som innehåller många nyttigheter. Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna äter cirka 500 gram frukt och grönsaker varje dag – ungefär hälften frukt och hälften grönsaker.

En normalstor banan väger ungefär 126 gram, men om vi tittar på innehållet i 100 g så innehåller bananen:

Makronutrienter mm per 100 g banan

Kalorier 101 kcal
Proteiner 1 g
Kolhydrater
varav Fibrer
varav Sockerarter
23,7 g
1,7 g
13,5 g
Fett
varav Mättat
varav Enkelomättat
varav Fleromättat
0,5 g
0,2 g
0,1 g
0,1 g
Aska 0,8 g
Vatten 74 g
Avfall 37 g

Näringsämnen banan (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
Näringsämne Mängd % av RDI
Vitamin A 1,2 µg 0,2%
ß-Karoten 14 µg
Vitamin D 0 µg 0%
Vitamin E 0,55 mg 4,6%
Vitamin K 0,5 µg 0,7%
Vattenlösliga Vitaminer
Näringsämne Mängd % av RDI
Vitamin B1 (tiamin) 0,04 mg 3,6%
Vitamin B2 (riboflavin) 0,1 mg 7,1%
Vitamin B3 (niacin) 0,67 mg 4,2%
Vitamin B6 0,58 mg 41,4%
Vitamin B9 (folat) 19 µg 9,5%
Vitamin B12 0 µg 0%
Vitamin C 9 mg 11,2%
Mineraler
Näringsämne Mängd % av RDI
Fosfor 20 mg 2,9%
Jod 0,4 µg 0,3%
Järn 0,4 mg 2,9%
Kalcium 6 mg 0,8%
Kalium 395 mg 19,8%
Magnesium 33 mg 8,8%
Natrium 1 mg 0,2%
Selen 0,5 µg 0,9%
Zink 0,2 mg 2%
Fettsyror
Näringsämne Mängd % av RDI
Fettsyra 18:3 0,04 g 1,4%
DHA (Fettsyra 22:6) 0 g 0%
Fettsyra 4:0-10:0 0,01 g
Fettsyra 12:0 0 g
Fettsyra 14:0 0 g
Fettsyra 16:0 0,15 g
Fettsyra 18:0 0,01 g
Fettsyra 20:0 0 g
Fettsyra 16:1 0,01 g
Fettsyra 18:1 0,03 g
Fettsyra 18:2 0,07 g
Fettsyra 20:4 0 g
EPA (Fettsyra 20:5) 0 g
DPA (Fettsyra 22:5) 0 g

Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas.

Visste du detta om bananer:

  • En banan bara innehåller 101 kalorier.
  • En banan innehåller 19,8% av det rekommenderade dagliga intaget av kalium, som hjälper blodtrycket samt musklernas och nervsystemets funktioner.
  • En banan ger dig 41,4% % av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B6; som stöder immunsystemet, stöder bildandet av röda blodkroppar och bidrar till normal funktion i och det centrala nervsystemet.
  • En banan om dagen ger dig 2,7 g kostfiber vilket bidrar till det rekommenderade
    dagliga intaget av 25 g.
  • Bananer innehåller mindre än 0,5 % fett.

Hur fraktas bananer?

Hur fraktas bananer?

Bananer packas i klassiska banankartonger när de fortfarande är gröna och har en bit kvar innan de blir ätmogna. Från odlingarna körs banankartongerna sedan med lastbil till fartygen som fraktar bananerna till Europa. Resan över Atlanten tar cirka 14 dagar. Temperaturen och syrehalten kontrolleras noggrant på fartygen då det är avgörande för mognadsprocessen. Bananerna lastas om i Bremerhaven, Tyskland, där de sedan skeppas vidare över till Helsingborg. På svensk mark görs en kvalitetskontroll för att säkerställa att bananerna lever upp till kvalitetsspecificeringen och är utan skador.

Bananerna som klarar kvalitetsspecificeringen placeras i speciella rum på mogningsanläggningar för att under fyra till sju dagar genomgå ett mognadsprogram. Under den perioden tillsätts etylengas (finns naturligt i frukt och grönsaker) som sätter fart på mognadsprocessen. Temperaturen styrs via datorer och manuellt av mogningsexperter på anläggningarna.

Bananerna delas in i fem olika mognadsfaser baserat på skalets färg:
grön, gul med gröna ändar, gul, gul med bruna fläckar och brun. När bananen mognar
förändras stärkelsen i bananen till socker, vilket gör att ju mer mogen en banan är,
desto sötare smakar den.

Mellan år 2009 och 2012 minskade koldioxidutsläppen från båttrafiken mellan Latinamerika och Europa med 37 % tack vare smartare förpackning och rutter, färre stopp och genom att välja att köra fartygen bränslesnålt.

År 2011 togs det in 7 000 stycken nya energisnåla containrar, det är 49 % av det totala antalet som används för att transportera bananerna. De nya containrarna har klimatvänliga kylanordningar som minimerar energiåtgången. Detta har bidragit till ett minskat koldioxidutsläpp med 17 000 ton per år.

Inga Bekämpningsmedel

Bekämpningsmedel

Med den teknik som finns tillgänglig idag är det inte möjligt att odla bananer för export från tropikerna kring ekvatorn utan att använda bekämpningsmedel, men det arbetas hårt för att minimera användandet.

Vatten

Det har installerats system för att återvinna färskvatten på 20 % av bananfarmerna, vilket har minskat vattenåtgången med 80 % på dessa farmer. Allt vatten som lämnar bananfarmerna analyseras regelbundet av oberoende vattenexperter för att säkerställa att det är rent.

Koldioxidutsläpp

Målet är att minska det totala koldioxidavtrycket med 30 %, genom att minska utsläppen i varje steg från farmer till butik.

Det har bedrivits ett projekt tillsammans med MIT (Massachusetts Institute of Technology) för att mäta vilket koldioxidavtryck en banan ger från odling till konsumtion.

Mellan år 2009 och 2012 minskade koldioxidutsläppen från båttrafiken mellan Latinamerika och Europa med 37 %.

Chiquita har byggt världens första koldioxidneutrala mogningsanläggning. Den ligger i Nederländerna.

Marktäckande växter

Det har planterats marktäckande växter på en tredjedel av alla bananodlingar för att minimera jorderosion och minska behovet av bekämpningsmedel.

Märkningar

Bananer är märkta som Rainforest Alliance-bananer eller ekologiska bananer. Genom märkningarna ges information om vad bananerna står för och hur de har odlats. Oavsett vilka bananer du väljer kan du alltid känna dig säker på att de har odlats med ansvar och respekt för naturen.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance

Sedan 2000 är Chiquitas bananfarmer Rainforest Alliance-certifierade och även en majoritet av de oberoende farmer som Chiquita handlar bananer från certifierade. De farmer som ännu inte är certifierade följer ändå de högt ställda kraven.

Rainforest Alliance är en icke vinstdrivande organisation. Certifieringen innebär att produktionen följer strikta regler för miljöhänsyn och att alla anställdas ekonomiska och sociala rättigheter tillvaratas. Rainforest Alliance-certifieringen tilldelas enbart de producenter som uppfyller de högt ställda kraven. Odlingarna kontrolleras årligen av oberoende kontrollanter som har åtkomst till alla arbetsplatser, dokument och anställda.

I Sverige är det många som känner till Fairtrade medan Rainforest Alliance är en mindre känd märkning. Så vad är skillnaden? Båda organisationerna arbetar för en mer hållbar livsmedelsindustri och gör stora insatser för världen. Fairtrade-certifierade bananer har företrädesvis producerats av mindre farmer eller odlingar.

Rainforest Alliance arbetar med både stora och små odlare och fokuserar på hur farmerna drivs ur ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Utbildning och stöd i att ställa om till hållbara metoder ger större skördar av högre kvalitet och bättre intäkter. Det här angreppssättet är mycket framgångsrikt och har enligt flera forskningsrapporter visat sig väsentligt förbättra intäkterna för odlarna.

Rainforest Alliance-certifieringen täcker in alla delar kring anställdas rättigheter, inklusive rätten att organisera sig fackligt, rätten till säkra och rena arbetsplatser samt rätten till minst minimilön, värdigt boende, tillgång till hälso- och sjukvård för anställda och deras familjer och utbildning för barnen.

Rainforest Alliance är ansedd som en av världens främsta oberoende certifieringsorganisationer som arbetar för att utveckla och ställa om hur mark odlas och företag drivs, för att skydda vår planet och dess befolkning.

Ekologiska bananer

Ekologiska bananer kommer i regel från Ecuador och Dominikanska Republiken. Frukten odlas i enlighet med ramverket för ekologisk odling, vilket innebär att frukten följer EU:s bestämmelser och kontrolleras av godkända kontrollorganisationer med strikta krav för användning av konstgödsel och bekämpningsmedel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *