Allt om öl

Allt om öl

Öl är en dryck som finns i någon form i de allra flesta kulturer. Det anses vara den mest druckna och äldsta alkoholhaltiga drycken i världen. Smaken varierar beroende på var på jordklotet man befinner sig. Näst efter vatten och te är den den tredje mest populära drycken i världen, vilket säger en hel del om hur älskad och uppskattad den bärnstensfärgade och bubbliga vätska är. Det finns olika typer av öl som till exempel spontanjäst, lager, ale och veteöl. Huvudingrediensen är oftast humle, men även potatis, socker och kryddor förekommer. Det finns en hel konst bakom ölbryggeri, med tekniker och ingredienser som utvecklats under tusentals år. Det finns även alkoholfritt för de som föredrar det. Med andra ord kan alla avnjuta denna speciella dryck.

Öl är mest sannolikt världens äldsta alkoholhaltiga dryck

Öl – en lång och rik historia

Öl – en lång och rik historia

Öl började bryggas redan för 7000 år sedan. Mest sannolikt kom det till genom att blöta socker- och stärkelserika bröd kom i kontakt med vilda jästsvampar, vilket gav upphov till det första ölet. Det är alltså en av de äldsta dryckerna i mänsklig historia. De tidigaste spåren av ölbryggeri har hittats i dagens Irak, samt Shannxi i Kina och det forna Mesopotamien. I Sverige kan man hitta tecken på öldrickande från bronsåldern, ca 1800-500 år f.Kr., och då användes förmodligen pors för att smaksätta ölen. När du har lärt dig allt om öl kan du lära dig allt om spel på onlinecasinobonus24.se för en hel helg av nöjen. Det finns massor att spännande saker att lära sig om ölens historia och hur öl har utvecklats genom tiderna.

Det var under folkvandringstiden mellan 300-700 år e.Kr., och tidig medeltid, som man började tillsätta humle i öl, vilket hade både en konserverande effekt och gav drycken en jämnare smak. Under vikingatiden var ölen lika populär som mjöd, som görs på jäst honung istället för vete. Ölen dracks mest till vardags, medan mjöd reserverades för högtid och fest. Den stora utsträckningen av dessa drycker tros ha mycket att göra med behovet av dryck till salt mat, när vattenkvaliteten var dålig. Innan humle kom till norden kryddades öl mest sannolikt med pors och enris för att ge det mer smak. Under senare medeltid var det på kloster som störst del av ölbryggningen ägde rum, men under flera århundraden har ölen blivit något som de allra flesta har tillgång till.

Öl runtom i världen

Öl runtom i världen

Öl är kanske något som i första hand förknippas med Europa och framförallt norra Europa, men drycken förekommer i massor av olika länder jorden runt, i varierande smaker och med olika recept. Förvånande nog så är faktiskt Kina världens största ölproducent, även om det är Tjeckien som toppar listan över länder med störst ölkonsumtion.

Idag är bryggeriindustrin stor och global, med massor av multinationella företag såväl som tusentals mindre bryggerier. USA ligger tätt bakom Kina som världens största ölproducent, med 237 miljoner hektoliter per år. Trots detta är inte USA nödvändigtvis högt på listan när det gäller kvalitet. I listan över världens bästa öl-länder återfinns Sverige på elfte plats Länder som Tyskland, Irland, Österrike och Australien är också väldigt förtjusta i öl och anses hålla hög kvalitet på denna dryck. Det råder inga tvivel om att alla länder har sin alldeles egna, unika sammansättning som gör att ölen blir speciell beroende på var i världen man är.

Tysk öl, samt klassiker som Guiness, är kända för att vara rika, mörka och riktigt skummiga. I Kina och Japan är ölen sötare, med helt andra smaker kombinerat med de ölsorter vi är vana vid i västvärlden. USAs öl har ett visst rykte om sig att vara ljusare och vattnigare, med lägre alkoholhalter. En klassiker på flera håll i världen är Heineken från Nederländerna, som anses vara lättdrucken med god smak. Oavsett om dessa stereotyper stämmer eller inte, så är det verkligen en fråga om smak. Det är väldigt subjektivt, men kanske är det bara positivt att det finns så väldigt många sorter att välja mellan.

Olika typer av öl

Öl finns i olika former. Spontanjäst öl är den äldsta öltypen; processen innebär att man låter fria jästpartiklar i luften starta jäsprocessen. Det är en väldigt svår metod som idag bara används omkring Bryssel i Belgien. Där brygger man lambic, och trots att spontanjäsning är svår att kontrollera och i regel tar några år, så kan man börja sälja lambic där den är några månader gammal. Ale är en ölsort som är överjäst, i princip. Porter, kölsch och stout, samt brittisk, belgisk och irländsk ale är exempel på denna dryck. Veteöl är en typ av överjäst, men räknas ändå oftast som en egen sort. Lager är samlingsnamnet för alla underjästa ölsorter, och här varierar färgen från ljusgul till brunsvart, beroende på vilken maltsort man använt för att brygga.

Münchner och Pilsner är två klassiska sorters lager. Efter jäsningen lagras ölet i stora svala tankar, vilket är anledningen till att det kallas just lager. Veteöl framställs med användandet av en del mältat vete. Mältning av vete frigör inte samma enzymer som mältning av korn, så man kan inte göra öl på endast vetemalt. Temperaturen på ölet när det serveras kan ha enorm inverkan på smaken och upplevelsen.

Ljusa ölsorter ska helst serveras kalla, medan till exempel ale och stout helst ska drickas vid högre temperaturer, för att verkligen få fram den runda smaken. Stark mörk ale och barley wine ska allra helst drickas vid rumstemperatur för bästa smakupplevelse. Dricker man hemma är det flaska eller burk som gäller, medan ölet som serveras på barer och restauranger ofta är på fat.

Öl är en mångsidig dryck

Öl är en mångsidig dryck

Även om öl anses vara världens äldsta och populäraste alkoholhaltiga dryck, så har det blivit alltmer populärt med alkoholfria varianter. Tack vare efterfrågan har kvaliteten och smakupplevelsen på dessa ökat, så att alla ska kunna avnjuta det med eller utan alkohol. Drycken har utvecklats och funnits med i tusentals år, vilket gör det till en spännande dryck med lång historia. Den lämpar sig precis lika väl till maten som ett glas på en pub, precis like väl till vardags som till fest. Oavsett om man föredrar den rika, mörka och runda smaken hos mörkare ölsorter, ljusare varianter, eller de sötare versionerna från Asien, så finns det säkert några ölsorter som faller de allra flesta i smaken.

Brygga öl hemma

I över 7000 år har människor världen runt sysslat med ölbryggning. Genom världshistorien så har ölindustrin i ett flertal länder varit bland de absolut ledande industrierna. Svenska öldrickare kan glädjas över att bo i ett land med rik tillgång till de råvaror som krävs för att tappa alla dessa gyllene, bärnstensfärgade och mörkbruna brygder. Något tacksamt med denna dryck är det faktum att det inte krävs mycket för att brygga öl själv i hemmet. Grundpelarna till ett välbryggt öl är humle, malt, vatten och jäst. Utöver det är allt som krävs för att brygga enbart lite utrymme och rätt utrustning.

Brygga öl hemma

Brygga en egen öl är både givande och smakrikt

Brygga öl är enkelt med rätt utrustning

Att brygga eget öl är en växande trend över hela världen och inte minst i Sverige. Vårt avlånga land har en anrik historia av ölbryggeri – arkeologiska fynd vittnar om att drycken förekom flitigt hos de gamla vikingarna i samband med mjöd, för att sedan fulländas på kloster av medeltida munkar. Idag står namn som Pripps, Spendrups och Falcon för en stor del av den svenska ölproduktionen, dock blir mindre oberoende bryggare av exempelvis ölsorten IPA idag allt mer populära såväl på Systembolaget som bakom bardisken. Den naturliga utvecklingen till detta är att intresset för eget ölbryggeri i hemmet växer.

Det kan vara en givande upplevelse att brygga öl hemma, för likt mat smakar öl ofta bättre när den tillagas själv. För att komma igång med bryggeriet krävs det först att du har tillräckligt med utrymme i hemmet, det krävs inte mycket mer än ett praktiskt kök men ofta ses en källarlokal som ett optimalt utrymme för eget ölbryggeri. Processen omfattar allt från rengöring, mätning och krossning till jäsning och bryggning. Utöver det krävs även instrument för tappning samt slangar och kopplingar. Beroende på vad du föredrar kan du välja flask- eller fattappning.

Öl flask- eller fattappning.

Brygga öl från kit eller med egen utrustning

Att köpa ett komplett bryggkit är det snabbaste sättet att börja brygga öl hemma. Vanligtvis finns bryggkit i 4 liter och bryggkit i 10 liter. Då ett kit ofta är utgångspunkten för ölbryggning i hemmet inkluderar paketet alltid instruktioner, recept och all den utrustning som krävs för att tappa en hel back öl. Det finns en hel del fördelar med att välja en paketlösning för ditt egna ölbryggeri. Eftersom produkten riktas till nybörjare är utrustningen anpassad till användning i vanliga kök, vilket underlättar för dig som just ska börja.

Det finns en hel drös av olika ölsorter med en rik variation i allt från styrka till smak. Ofta har man en egen favorit och därför finns det flera olika bryggkit på marknaden, avsedda för ett antal olika typer av öl. Det kan te sig både komplicerat och krångligt att brygga öl men de flesta som kommit igång svär på att det inte är en så märkvärdig procedur. Efter ett par bryggningar enligt manualen i ett bryggkit är det många som övergår till bryggeri med egen utrustning. På så vis går det att skapa riktigt spännande och unikt smakanpassade drycker.

Brygga öl från kit eller med egen utrustning

Smak, tradition och hantverk i hemmet

Öl är onekligen den mest vanligt föredragna alkoholhaltiga drycken i Sverige. Det är inte ovanligt att träffa arbetskamraterna efter jobbet för att inta en eller flera kalla öl vid arbetsdagens slut eller att ständigt ha ett sexpack liggandes i kylen. När man uppskattar drycken och dess historia så pass att man vill brygga själv är det inte svårt att komma igång. Oavsett om du väljer flaska eller fat, bryggkit eller egen utrustning, så är varje bryggning lika spännande då man tar del av ölets historia samt utvecklar sin egen kunskap kring råvaror och bryggutrustning.

Hur går en ölprovning till?

Att besöka eller arrangera en ölprovning är ett trevligt sätt att lära sig mer om världens kanske viktigaste kulturbrygd. Öl har framställts hantverksmässigt i flera tusen år och det är riktigt kul att det nu sker en utveckling inom branschen. Det bryggs öl som aldrig förr och varje vecka kommer det ut nya ölsorter som förtjänar att provsmakas. En ölprovning behöver inte bara handla om att lära sig saker utan är även ett bra sätt att sätta en riktig guldkant på en kväll i glada vänners lag. Det finns olika typer av ölprovningar, här går vi igenom vad man ska tänka på!

Hur går en ölprovning till?

Ölprovning är ett välsmakande nöje

Ölprovning – tips till dig som vill arrangera

En ölprovning kan genomföras på många olika sätt. Se till att ha en idé om vad du vill uppnå innan du bjuder in gäster. Vill du prova olika öltyper eller flera olika ölsorter av samma typ, t.ex. ale eller lager? Kanske är det dags att utse den godaste påsk, jul eller midsommarölen? Om ni vill betygsätta olika öl är det bra med ett blindtest där deltagarna inte vet vad de dricker genom att se etiketterna. Annars är det lätt att förutfattade meningar påverkar bedömningen.

Om du serverar olika öltyper under en så kallad breddprovning är det bra att bjuda på det kraftigaste ölet som avslutning, annars finns det en risk att det tar över. Med kraftigt öl syftar man inte bara på alkoholstyrkan utan också på hur stark smak ölet har. Vid provningar som är mer fokuserade på en särskild sort, exempelvis veteöl eller porter, spelar ordningen mindre roll. Tänk på att bra ölglas är viktiga för upplevelsen. Har du inte särskilda ölprovarglas fungerar faktiskt kupade vinglas riktigt bra vid ölprovning.

Mat och andra tillbehör

Mat och andra tillbehör

Ibland vill man servera enklare mat eller åtminstone snacks under en ölprovning. Många sorters öl är utvecklade för att passa till mat så det är helt naturligt att bjuda på snacks. Charkuterier, ostar och andra delikatesser kan passa bra. Tänk dock på att maten inte ska ta överhanden. Öl är också mättande och allt för starkt kryddat tilltugg kan döva smaklökarna. Ett tema för ölprovningar kan vara att försöka avgöra vilket öl som passar bäst till en specifik rätt eller råvara.

Under en lite seriösare ölprovning bör alla deltagare vara försedda med provningsprotokoll där man redogör för sina intryck av ölets färg, doft och smak. När det gäller smak skiljer man ofta på det första intrycket ölet ger och på eftersmaken. Även ölets bubblor och kolsyrehalt, samt skummet kan också bedömas eller i alla fall noteras. Olika typer av öl smakar olika bra vid olika temperaturer. I Sverige brukar den optimala temperaturen framgå av etiketten. Det finns generella regler som bygger på vilken temperatur som passar en viss öltyp.

Ölprovningar är roliga på många plan

Ölprovningar är roliga på många plan

En ölprovning kan innebära att du i framtiden njuter mer av att dricka öl, speciellt om du under en provning har lärt dig mer om bryggarhantverket och om samspelet mellan olika smaker. Det är lätt att man håller sig till sina gamla favoritmärken när man köper öl. Under ölprovningar kommer du förhoppningsvis att hitta nya favoriter. Öl är ett kunskapsområde som har väldigt mycket djup – det finns alltid något nytt man kan lära sig och ölprovningar blir därför lätt en varaktig hobby som bara blir roligare ju mer man lär sig.

Information om glutenfri och alkoholfri öl

Idag väljer många öltillverkare att producera öl utan alkohol. Efterfrågan på drycken har ökat enormt i Sverige och under år 2015 såldes det över 6 miljoner liter alkoholfri öl. Det är delvis det ökade intresset för öl i allmänhet som ligger bakom tillväxten men det finns även en tendens i samhället som innebär att många väljer en livsstil utan alkohol. För att en öl ska få kallas alkoholfri krävs det att den är under 0.5% volymprocent. Det finns olika bryggmetoder som leder till att ölet inte överstiger den lagstadgade alkoholhalten. I denna text går vi igenom de olika metoderna som används för att framställa öl fri från alkohol och gluten.

Alkoholfri och glutenfri öl efterfrågas idag

Alkoholfri och glutenfri öl efterfrågas idag

Alkoholfri öl tillverkas så här

De vanligaste metoderna är avbruten jäsning, membranfiltrering och värmebehandling. Membranfiltrering innebär att alkoholen filtreras bort genom ett finmaskigt filter. Systemet kallas Reverse Osmosis. Genom filtreringen minskas alkoholhalten till tillräckligt låga nivåer så att ölen kan kallas alkoholfri. Det finns både fördelar och nackdelar med denna metod. Nackdelen är att det inte bara är alkoholen som försvinner. Estrar, doft- och smakämnen som finns i öl, löper stor risk att också försvinna i filtreringen. Det gör att ölet kan bli lite smaklöst.

För att få en alkoholfri öl genom värmebehandling värms ölen upp. Det sker under lågt tryck eller vakuum så att ölen inte blir för varm, 30-35 grader är optimalt. Anledningen till att ölen värms upp är för att alkoholångan avdunstar med vatten. När ölen börjar ånga så leds den alkoholhaltiga ångan bort. Problemet med den här metoden är att många smak- och aromämnen försvinner med ångan. Det kan dock lösas genom att först få ner alkoholhalten så lågt som möjligt och sedan tillsätta lite obehandlad öl fram tills dess att en alkoholhalt på 0,5% har uppnåtts.

Nya bryggerimetoder, nya öltyper

Nya bryggerimetoder, nya öltyper

Avbruten jäsning är en annan metod. Precis som vid vanlig ölbryggning tillverkas först en vört. Sädesslag, exempelvis korn, blötläggs för att sedan groddas. Det bildas ett enzym som omvandlar stärkelsen till maltsocker. Sädesslaget kallas nu malt. Processen avslutas genom att malten rostas. Efter rostningen blötläggs malten sedan filtreras den och kokas ihop med smaksättning, exempelvis humle. Den färdiga vätskan kyls ner och öljäst tillsätts för att börja brygga. För att få alkoholfri öl genom avbruten jäsning låter du inte vörten jäsa mer än vad som krävs för att uppnå 0.5%. För att avbryta jäsningen filtreras jästen bort.

Hur bryggs glutenfri öl? Vete och korn innehåller gluten och är de vanligaste ingredienserna i öl. För att brygga glutenfritt gäller det att välja ingredienser som är garanterat glutenfria. Ris, majs, havre och kornmalt används ofta. Det går även att använda de vanliga ingredienserna, men då måste de först behandlas för att bli glutenfria. Idag finns det relativt många olika sorters alkoholfri och glutenfri öl att välja på. Många bryggerier har börjat experimentera med detta, mycket på grund av den ökade efterfrågan. Du kan hitta ett varierande sortiment från både små och stora bryggerier på Systembolaget och i matvarubutikernas hyllor.

Öl för alla

Öl för alla

Intresset för alkoholfri och glutenfri öl har ökat enormt. Under 2013 steg försäljningen av glutenfritt öl med 80%. En anledning till den stora ökningen är att fler människor väljer att avstå från gluten på grund av hälsoskäl. Det behöver inte innebära att de har allergier. Även öl utan alkohol efterfrågas mer idag. År 2015 ökade försäljningen av Systembolagets fem populäraste alkoholfria öl med 15%. Även det anses bero på ett ökat intresse för hälsosamt leverne och ökad kunskap om alkoholens negativa påverkan. Bryggmetoder för båda kategorierna är i ständig utveckling på grund av den ökade efterfrågan.

Ölens historia – från blött bröd till IPA

Öl är en dryck som har en lång och omfattande historia. Det började produceras för uppskattningsvis 7000 år sedan och upptäcktes troligen när socker- och stärkelserika bröd blöttes och fick jäsa tillsammans med vilda jästsvampar. Det moderna sättet att brygga öl utvecklades främst i kloster under medeltiden och under 1700- och 1800-talen gjordes de största tekniska framstegen. IPA började bryggas i slutet av 1700-talet och skapades för att klara resan mellan England och Indien. Än idag är öl i alla former, exempelvis IPA och lager, en mycket uppskattad dryck här i landet – en genomsnittlig svensk dricker 104 starköl och 29 folköl om året (2015).

IPA är en fantastisk smakupplevelse

IPA är en fantastisk smakupplevelse

IPA – ursprung och tillverkning.

IPA står för ”India pale ale” och är ett öl bryggt med ljus malt. Den högre andelen humle och den höga alkoholhalten i ölet har en konserverande effekt. Detta gjorde att det klarade sig utmärkt under den sex månader långa resan mellan England och Indien. Vid mitten av 1700-talet använde man kokseldad malt till pale ale, något som ger mindre rökt och rostad malt vilket i sin tur ger ett ljusare öl. En variant av pale ale, kallat oktoberöl, bryggdes hemma av människor i de lägre klasserna och lagrades i källaren under två år.

De tidigare varianterna av IPA hade inte mycket högre alkoholhalt än de vanligare ölsorterna på marknaden och kunde därmed inte klassas som starkt öl med den tidens mått mätt. Skillnaden låg istället i att pale ale innehöll en större halt högfermenterad vört samt en högre halt humle. Alla bryggerier har en bryggmästare som har ett eget och unikt sätt att brygga öl. Grundläggande är dock att själva bryggningen indelas i sex olika moment: urlakning av malt, urlakning samt filtrering av mäsk, tillsats av kryddor under kokning, nedkylning och slutligen tillsättning av jäst.

IPA – ursprung och tillverkning.

Så ser det ut idag

Öl är än idag en populär dryck runt om i världen. Bryggeriindustrin är global med ett flertal internationella storföretag och tusentals mindre bryggerier. Mikrobryggande har blivit till en hobby för många ölentusiaster världen över. Denna lagliga variant av ölbryggning har gett upphov till mycket experimenterande inom bryggområdet med helt unika ölsorter som följd. Det är bara fantasin som sätter gränser. Välj själv om du vill dricka din egen, grannens eller bryggeriets IPA och få den goda och populära ölsorten serverad från fat, flaska eller burk.

Så här långt ser vi inget minskat intresse för öl eller hembryggeri, snarare tvärt om. Drycken håller en stadig tredje plats på listan över de mest populära dryckerna i världen efter te och vatten. Exakt hur många ölsorter det finns idag kan inte sägas med säkerhet. Vad man vet är att Belgien är det land i världen som har allra flest unika ölsorter. Den absolut starkaste ölen i världen ligger på hela 67,5%. IPA når inte de siffrorna men är absolut mycket uppskattad av öldrickare.

Öl är en långlivad favorit

Med en historia som sträcker sig tusentals år bakåt i tiden och en tillverkningsmetod som slipats till perfektion, säkrar ölet sin plats som en av våra mest populära drycker. Idag finns fler ölsorter och märken än någonsin vilket ger öldrickare en uppsjö av varianter att utforska. Marknaden är stor, bryggerierna många och de finns världen över. IPA kom till för att hålla för långa transportsträckor men blev så populärt att det hänger kvar än idag och ser ut att hålla även för framtiden.

En kommentar

  1. Öl passar till mycket mer än grillat. Vi har provat att dricka öl till ost och kex därhemma. Och till choklad. Tycker att en mörk Stout eller Porter passar väldigt fint ihop med en bit mörk choklad eller choklad dessert. Har vågat att byta ut vin mot öl till efterrätterna och det smakar ganska bra i munnen det också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *